Jak postupovat při krájení jamonu: 1) Doporučuje Vám umístit šunku do stojánku a připravit si velmi ostrý nůž 2) Odkrojit tukovou vrstvu z jedné strany, nažloutlý tuk je třeba odkrojit (bílý lze konzumovat). 3) Poté krouživým pohybem nože odkrajovat malé a tenoučké kousky šunky do cca 4cm (pokud možno průsvitné). Tyto menší kousky se lépe vychutnávají na patře a stupňují chuť šunky. 4) Až se dostanete ke kosti, šunku obrátíte a začínáte stejným způsobem z opačné strany 5) Pokud si přejete, aby Vám Jamón déle vydržel, doporučujeme na odkrajovanou část přiložit odkrojený tuk (bílý) a připevnit utěrkou či hadříkem. Tak předejdete usychání šunky. 6) Pokud se na šunce objeví plíseň, nepanikařte! Plíseň se považuje za součást přirozeného zrání a je chápána jako pozitivní. V sušárnách po Španělsku naleznete šunky celé pokryté bílou plísní. Doporučujeme přetřít slunečnicovým jedlým olejem, popř. olivovým. 7) Doporučená teplota skladování je 23° C, tedy pokojová. 8) Pro Vaše bezpečí Vás prosíme o zvýšenou pozornost při plátkování! Neopírejte se prosím s druhou rukou o kýtu ve směru řezu! Doporučujeme video na internetu: http://delikatesy.blogz.cz/2009/07/28/jak-nakrajet-jamon-iberico/ Upevnění jamónu je zcela nezbytné, aby byl jamón v držáku uchycen pevně. Šunku skrájíte za méně než měsíc, nakrojená naše kvalitní šunka vydrží ovšem i 2 měsíce. Je třeba zbavit jamón ztvrdlé kůže, zoxidovaného žlutého tuku, případně plísně, která je často přirozeným doplňkem procesu zrání šunky. V tenkých plátcích odkrajujte svrchní vrstvu silným nožem až k červenému masu. Řez vedte horizontálně. Ke krájení plátků jamónu použijte dlouhý pružný a tenký nůž na jamon, odkrajujte průsvitné plátky jamónu v délce 3-5 cm. Žlutý tuk popř. ztvrdlou kůži odkrajujte v momentě až se dostanete svým řezem do jeho úrovně, ne však více, než je nutné. Dbejte na to, aby plocha řezu zůstala rovná, tj. celkově nikoliv do tvaru U, a zároveň také bez drobných schůdků po jednotlivých řezech nože. Rovnosti docílíte tím, že po oříznutí plátku jamonu budet pokračovat v řezu, kde jste přestali. Jakmile se dostanete na kost, učiňte kolem ní vertikální oddělující řez, který vám umožní i nadále zachovat rovinu řezu. Plátky kolem vystupující kosti obkrajujte. Jakmile dospějete k hlavní stehenní kosti, otočte jamón o 180° a pokračujte stejným způsobem. Jakmile narazíte na kost, oddělte od sebe jednotlivé kosti a maso kolem nich nakrájejte na drobné kostky, které využijete při přípravě např vývaru. Ve Španělsku se konzumuje Jamón Serrano či Iberico nejčastěji samostatně jako tapas. Dále ve formě chlebíčků. Rajské se rozkrojí na půl a natře na bílé pečivo, přidá se trochu olivového oleje a obloží jemnými plátky Jamónu.